Codul muncii - Timpul de munca si timpul de odihna

 

Codul muncii - pagina de start

Repausuri periodice
    TITLUL III

Sarbatorile legale


SECTIUNEA 3
Sarbatorile legale
    (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
    - 1 si 2 ianuarie;
    - prima si a doua zi de Pasti;
    - 1 mai;
    - prima si a doua zi de Rusalii;
    - Adormirea Maicii Domnului;
    - 1 decembrie;
    - prima si a doua zi de Craciun;
    - doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
    (2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
     ART. 140
    Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.
     ART. 141
    Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
     ART. 142
    (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
    (2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
     ART. 143
    Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.

 

Codul muncii - Sarbatorile legale