Codul muncii - interpretari

 

Codul muncii - pagina de start

Categorii de informatii
   


 

In functie de gradul lor de confidentialitate, informatiile la care au acces partile unui raport de munca pot fi secrete, confidentiale sau publice.

 

1. Informatiile secrete potrivit legii sunt cele care nu pot fi divulgate nici pe parcursul executarii contractului de munca, nici dupa incetarea acestuia, indiferent daca exista sau nu clauza contractuala in acest sens.

In aceasta categorie pot fi incluse acele informatii care sunt declarate secrete nu de angajator ci de catre lege. Sanctiunea pentru divulgarea lor este de asemenea prevazuta in lege. Fapta de divulgare a unor asemenea secrete poate constitui chiar infractiune.

Daca divulgarea unei informatii este considerata infractiune, cu atat mai mult salariatul va putea fi sanctionat disciplinar. Invers insa nu; sfera informatiilor a caror divulgare atrage raspunderea disciplinara este mult mai vasta decat sfera informatiilor a caror divulgare atrage raspunderea penala.

 

2. Informatii confidentiale sunt cele care nu pot fi divulgate cat timp contractul de munca este in fiinta si, daca s-a incheiat clauza de confidentialitate, nici dupa finele acestuia.

Din categoria informatiilor confidentiale fac parte acele informatii care nu au fost declarate de lege ca fiind secrete si pentru divulgarea carora nu sunt prevazute sanctiuni penale sau contraventionale, dar care au fost calificate drept confidentiale de catre angajator. Divulgarea acestor informatii va putea atrage raspunderea disciplinara a salariatului, precum si obligarea acestuia la plata de despagubiri.

Se considera ca salariatul raspunde de pastrarea confidentialitatii in ceea ce priveste informatiile confidentiale chiar si dupa finele contractului de munca, orice prejudiciu provocat prin divulgarea lor patand atrage obligarea acestuia la plata de despagubiri. Protectia informatiilor confidentiale de catre salariat face parte din continutul obligatiei mai largi de fidelitate a acestuia fata de angajator. Ele  pot fi protejate suplimentar, pe parcursul contractului de munca sau dupa finele acestuia si prin inserarea unei clauze de confidentialitate.

 

3. Informatiile publice sunt cele cu privire la care nu exista nici o obligatie din partea salatiatului de a pastra confidentialitatea.Codul muncii - abordari